Kira Ücretinin Ödenmemesi Halinde Kiracının Tahliyesi

kiracı, kiraya veren, kira bedeli, tahliye
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Telegram
Facebook

GİRİŞ

Kiracı ve Kiraya Veren’inin birlikte akdettiği kira sözleşmesi uyarınca birtakım yükümlülükleri bulunmaktadır. Kiracı açısından bu yükümlülüklerden bir tanesi kira bedelinin ödenmesidir. Ancak ekonomik sorunların yol açtığı neticelerden bir tanesi de bu yükümlülüğün hiç veya gerektiği gibi yerine getirilememesidir. Biz de yazımızda kiracının bu yükümlülüğünü yerine getirmemesi sebebi ile doğan uyuşmazlığın çözüm yollarını irdeleyeceğiz. Keyifli okumalar dileriz.

 

KİRA BEDELİNİN ÖDENMEMESİ SEBEBİ İLE KİRACININ TAHLİYE YOLLARI

KİRACININ KİRA BEDELİNİ ÖDEMEDE GECİKMESİ NEDENİ İLE TAHLİYE DAVASI

6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun (“TBK”) 313. maddesi uyarınca: “D. Kiracının borçları I. Kira bedelini ödeme borcu 1. Genel olarak MADDE 313- Kiracı, kira bedelini ödemekle yükümlüdür.”kiracı, yükümlülüğünde olan kira ücretini ödemelidir. Kira ücretini veya sair yan giderleri sözleşme ile kararlaştırılan tarihte noksansız ödemezse Kiracı, temerrüde (gecikme) düşmüş olur.

Bu halde TBK’nin 315. Maddesi devreye girer. Bu madde: “3. Kiracının temerrüdü MADDE 315- Kiracı, kiralananın tesliminden sonra muaccel olan kira bedelini veya yan gideri ödeme borcunu ifa etmezse, kiraya veren kiracıya yazılı olarak bir süre verip, bu sürede de ifa etmeme durumunda, sözleşmeyi feshedeceğini bildirebilir. Kiracıya verilecek süre en az on gün, konut ve çatılı işyeri kiralarında ise en az otuz gündür. Bu süre, kiracıya yazılı bildirimin yapıldığı tarihi izleyen günden itibaren işlemeye başlar.” Şeklinde düzenlenmiştir.

Madde metninden, gecikme sebebinden ötürü tahliye davasının açılabilmesi için kiracıya gönderilen ihtarnamenin tebliğinden itibaren belirtilen zaman içerisinde geciken kira ücreti ödemez ise kira döneminin sonu beklenmeden gecikme nedeni ile tahliye davası açılabilir.

Kira sözleşmesinin, TBK’nin belirttiğimiz maddesi uyarınca feshedilmesi halinde Kiraya veren temerrüt faizi de ekstradan isteyebilir. Dava neticesinde verilen tahliye kararı, icra dairesi eliyle sonuca bağlanmaktadır. Ancak belirtmek isteriz ki kiracı kendisine verilen süre içerisinde borcunu yerine getirirse, kiraya verenin fesih imkanı da ortadan kalkacaktır.

 

GÖNDERİLMİŞ 2 (İKİ) HAKLI İHTAR SEBEBİ İLE TAHLİYE DAVASI

Kiracının, kira bedelini ödememesi halinde tahliyesinin sağlanabileceği bir diğer yol 2 (iki) haklı ihtar nedeniyle ikame edilecek tahliye davasıdır. Burada önem arz eden husus kira ücretinin ödenmemesi ya da zamanında ödenmesi sebebi ile 1 (bir) yıl içerisinde yazılı olarak 2 (iki) haklı ihtarnamenin kiracıya gönderilmesidir.

Bu yola başvurularak açılacak olan davadaki yetkili mahkeme, 2 (iki) haklı ihtarın gönderildiği kira döneminin sona ermesinden itibaren 1 (bir) ay içerisinde gayrimenkulun bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemesidir. Belirttiğimiz süre hak düşürücü süre olduğundan hak kaybının olmaması adına davanın açılacağı tarihe dikkat edilmesi gerektiğini önemle hatırlatmak isteriz.

Son olarak ihtarın haklılığından kast edilen, kiracının kira bedelini ödemesi gereken zamanı geçirmesi üzerine ihtarın gönderilmesidir.

 

TAHLİYE İSTEMLİ İCRA TAKİBİ BAŞLATMAK YOLU İLE KİRACININ TAHLİYESİ

Kiracının tahliyesinde son ve en hızlı çözüm yolu, kiracıya ilamsız icra takibinin başlatılmasıdır. Düzenlenecek ödeme emrinde ödenmeyen kira aylarının detaylıca belirtilmesi gerekmektedir. Kendisine tanınan süre içerisinde kira borcunu ifa etmeyen ve ödeme emrine itiraz etmeyen kiracının, gayrimenkulden tahliyesi için ödeme emrinde belirtilen 30 (otuz) günlük sürenin dolmasının akabinde icra hukuk mahkemesinde dava açılarak gayrimenkulden tahliyesi istenebilmektedir.

 

“Kira Ücretinin Ödenmemesi Halinde Kiracının Tahliyesi” başlıklı bu hukuki yazımız ile ilgili olmak üzere sormak istediğiniz diğer hususlar için yorumlar sekmesinde bizimle iletişime geçebilirsiniz. Farklı konularda daha fazla hukuki bilgi için sitemizde yer alan diğer yazılarımızı da inceleyebilirsiniz.

Keyifli ve sağlıklı günler dileriz.

WhatsApp
Telegram
Twitter
LinkedIn
Arama
Son Yazılarımız
Sosyal Medya
Hukuki Bülten

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir